Voordelen van muziekles voor kinderen - Music. Talent. Match.

Voordelen van muziekles voor kinderen


Geplaatst door: Marcoen V.

Het is vaak een ‘hot item’ geweest in de media: muziek en de ontwikkeling van kinderen.

Het leren bespelen van een instrument kan niet alleen muzikale skills aanleren, maar het kan ook wiskundige, motorische en sociale vaardigheden ontwikkelen. Of kinderen leren het beter begrijpen. Daarnaast stimuleert muziekles discipline, geduld, verhoogt het het zelfvertrouwen en kinderen ontdekken andere culturen.

  1. Muziekles en wiskunde

  Muziek en wiskunde zijn sterk met elkaar verbonden. Kinderen leren ritmes en patronen herkennen in de muziek. Het herkennen van patronen is belangrijk om wiskunde te begrijpen. Door muziek en muziekles leren kinderen ook liedjes onthouden en trainen daarmee hun kortetermijngeheugen. Later komt ook het langetermijngeheugen aan bod.

  2. Muziekles en motorische vaardigheden

  Het bespelen van een instrument helpt kinderen bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Denk hieraan aan bepaalde bewegingen, zoals met je handen, armen of voeten. Vaak zijn het ook bij instrumenten ook kleine bewegingen en krijgen ze een goede fijne motoriek. Als kinderen piano gaan spelen leren kinderen ook hun linker- en rechterhand goed onafhankelijk van elkaar te bewegen.

  3. Muziekles en sociale vaardigheden

  Muziek is communicatie. Het klinkt cliché, maar kinderen ontwikkelen door muziekles sociale vaardigheden. Kinderen kunnen met andere kinderen samen gaan spelen.
  Ze leren zich dan aan elkaar aanpassen. Stel dat een ander kind te hard speelt of te snel gaat, moeten ze zich aan elkaar aanpassen. Luisteren naar elkaar en respect tonen voor elkaar zijn twee belangrijke elementen in het samenspelen.

  4. Muziekles en discipline

  Het leren bespelen van een instrument kost tijd. Daar heb je vaak een aantal muzieklessen voor nodig en een kind zal zelf ook moeten oefenen thuis. Het oefenen vereist discipline. Sommige kinderen vinden de beginfase iets minder leuk omdat ze dan nog niks kunnen, en omdat het dan nog alleen maar gaat over hoe je een viool moet vasthouden. Dan zal een kind toch even door moeten zetten, want als hij of zij eenmaal noten kan lezen en iets kan spelen wordt het veel leuker. Daarnaast ontwikkelt een kind concentratievermogen door het oefenen.

  5. Muziekles en zelfvertrouwen

  Tijdens de muziekles kan het zijn dat kinderen negatieve kritiek krijgen. Ze hebben niet goed geoefend, maken teveel foutjes of het idee is nog niet helemaal goed.
  Kinderen leren op die manier dit soort kritiek te accepteren of om te zetten in een positieve verandering. Dit helpt bij het zelfvertrouwen van kinderen. Als kinderen met anderen samenspelen zien ze dat ze niet de enige zijn en dat niemand perfect is.

  6.. Muziekles en cultuur

  Afbeeldingsresultaat voor child bongo lesson

  Als kinderen muziekles krijgen en een instrument leren bespelen leren ze wat voor rol muziek speelt in bepaalde culturen. Zo heb je de bongo, die speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in Afrikaanse, maar ook Cubaanse muziekstijlen. Voor piano is er ook heel veel repertoire geschreven en de piano wordt ook in heel veel verschillende muziekstijlen gebruikt. Wanneer kinderen hier al jong mee beginnen, dus op jonge leeftijd muziekles krijgen, leren ze open te staan voor verschillende culturen.

  Ga terug