Hoe leer je een kind noten lezen? - Music. Talent. Match.

Hoe leer je een kind noten lezen?


Geplaatst door: Sharon N.

Als je kind voor de eerste keer op muziekles komt, ga je waarschijnlijk wat spelletjes doen op het instrument en misschien ook wat klanken uitproberen. Misschien ga je samen zingen of ritmes klappen. Noten leren lezen is voor een eerste les voor beginners wel iets te hoog gegrepen en komt vaak pas in een latere les aan bod. 
Maar als het dan eenmaal zo ver is, hoe leer je een kind dan noten lezen? Heb je dan ook geen flauw idee hoe je dat kunt aanpakken of ben je op zoek naar wat tips? Lees dan snel verder!

1. De basis symbolen van muzieknoten en muzieknotatie

Muziek bestaat uit heel veel verschillende symbolen, waarvan de belangrijkste symbolen de sleutel, notenbalk en de noten zelf zijn. Dit zijn al hele fundamentele componenten om noten te leren lezen. Zorg er eerst voor dat een kind vertrouwd raakt met deze symbolen. Laat ze bijvoorbeeld de noten, viool- of bassleutel natekenen. 

2. De viool- en bassleutel

Als ze de sleutels kunnen tekenen kun je je leerling uitleggen dat er op iedere lijn en tussen de lijnen noten zitten. Met de vioolsleutel ofwel G-sleutel kun je uitleggen dat de sleutel ooit is begonnen met een bolletje op een lijntje maar dat het bolletje er van af is gevallen. Dat lijntje waar het bolletje op zou hebben gestaan, dát is de lijntje van  de G.
De bassleutel ofwel F-sleutel heeft twee puntjes. Tussen die twee puntjes zit een lijn, en op die lijn zit de F. Heel simpel toch? Vanuit daar leer je je leerling de volgende noten op en tussen de lijntjes. Wel handig is als je leerling het alfabet kent ;-) 

3. Kaartspelletjes met noten 

Als ze bovenstaand verhaal een beetje snappen kun je notenspelletjes gaan doen. Kinderen vinden het leuk om spelletjes te doen dus je kunt een kaartspelletje spelen. Koop een aantal lege kaartjes. Maak op deze kaartjes notenbalken met een noot erin en laat je leerling deze noot benoemen. In muziekwinkels kun je deze kaartjes vaak kant en klaar kopen. 

4. Andere spelletjes en oefeningen met noten

Notereading games with piano studentsEr zijn natuurlijk heel veel andere spelletjes en oefeningen om je leerling noten te leren lezen! Een hele simpele oefening is een muziekstukje met gekleurde noten. Vraag je leerling om de juiste notennamen in de gekleurde bolletjes/noten te zetten. Kinderen vinden het altijd leuk om met kleuren te werken. 
Een ander idee is dat je je leerling een muziekstukje laat zien en neem wat M&M's erbij. Vraag je leerling om iedere M&M op de goede noot te leggen.  Aan het eind mogen ze alle M&M's opeten. 
Tenslotte kun je twee notenbalken (viool- en bassleutel) in het groot uitprinten waar je leerling losse (gekleurde) letters op kan leggen. 

5. Meezingen van notennamen

Laat je leerling bij ieder stukje die hij of zij oefent de notennamen onder de noten schrijven. Tijdens het oefenen is het belangrijk dat je leerling de notennamen mee gaat zingen. Op die manier raken ze nog meer vertrouwd met de noten en worden ze zich bewust van wat ze aan het doen zijn.

6. Zelf noten op laten schrijven

Als je leerling het noten lezen een beetje onder de knie heeft kun je je leerling zelf noten op laten schrijven. Op den duur kun je hem of haar ook kleine stukjes laten schrijven. Begin dan klein vanuit (centrale) C - C en breid dat dan later uit. 

Je ziet, talloze ideeën om je leerling noten te leren lezen! We hopen dat je hiermee een beetje inspiratie op hebt kunnen doen om jouw beginnende leerlingen noten te leren lezen. 

Ga terug