Hoe schrijf je een goed kerstliedje? - Music. Talent. Match.

Hoe schrijf je een goed kerstliedje?


Geplaatst door: Sharon N.

Als je denkt aan je kindertijd kun je je misschien wel herinneren hoe belangrijk muziek was en hoe grote rol dat speelde in je leven. Hopelijk is dat nog steeds zo ;-)
Kerstmuziek maakt bij de meeste kinderen vaak veel indruk. Het is tenslotte muziek die blijft hangen en niet meer uit je hoofd krijgt. Waarom zou je het niet zelf gaan schrijven? Durf je het aan?
Hieronder geven we wat tips!

1. Creëer een warm, fijn gevoel met de lyrics

De tekst van een kerstliedje moet warm en nostalgisch zijn. Het moet ook tot de verbeelding kunnen spreken. "White Christmas" van Irving Berlin is een goed voorbeeld: "I'm dreaming of a White Christmas/Just like the ones I used to know/Where the three-tops glisten and children listen/To hear sleigh-bells in the snow..."

2. Maak een balans tussen traditionele melodieën en akkoordschema's

Met kerstliedjes moet je proberen om aan de verwachtingen te voldoen. Wat heel goed werkt is dat je dat laat horen wat men wil horen en wat ze verwachten. Gebruik dus voorspelbare akkoorden, dus akkoorden die logisch achter elkaar staan. Zorg er ook voor dat spanning en ontspanning elkaar afwisselen en ga steeds weer terug naar de basistoonsoort. Een goed voorbeeld is "Silver Bells" van Jay Livingston en Ray Evans. 

3. Zorg voor beweging in je melodie en gebruik verschillende toonsoorten

Kerstmuziek werkt het beste als er veel variatie is, zoals in Zorg dus voor beweging en variatie in je melodie en gebruik verschillende toonsoorten. Als je maar één toonsoort gebruikt wordt het een beetje saai.
Weer een voorbeeld is "White Christmas", "Jingle Bells", of "O Little Town of Bethlehem". 
Het heeft misschien niet de traditionele sound en structuur, maar het geeft wel aan hoe belangrijk melodische en harmonische structuur is voor memorabele muziek.

  4. Maak de vorm duidelijk

  De vorm van de muziek is heel belangrijk om muziek te laten werken, ook al heeft men er geen verstand van. Couplet en refrein met een bridge werkt altijd! Zo heb je bij een refrein steeds weer herhaling en zorg je ervoor dat de muziek blijft hangen en meegezongen kan worden. Als mensen het gaan meezingen, dan heb je het heel goed gedaan! 

  5. Het gaat om de betekenis 

  In deze tijd van het jaar wordt extra aandacht besteed aan liefde voor elkaar, voor de wereld, voor je huisdier...
  Met Kerst gaat het niet om frustratie, irritatie of negativiteit, maar gaat het om positiviteit. Probeer in je kerstmuziek iets positiefs over te brengen. Probeer dus te denken aan de betekenis van Kerst. 

  Zien wij binnenkort jouw kerstliedje? Als je er een hebt geschreven, stuur 'm op naar info@musictalentmatch.nl en wij delen je liedje via social media!


  Ga terug