Help! Welk instrument moet ik kiezen? - Music. Talent. Match.

Help! Welk instrument moet ik kiezen?


Geplaatst door: Marcoen V.

Viool, cello, piano, gitaar, klarinet….. of toch liever zingen?? Teveel keus!
Maar wat moet je nou kiezen? In deze blog gaan we hierop in en proberen we jou een klein handje te helpen bij het kiezen van een instrument.

Waar houd je van?
Wat voor muziek vind je leuk? Ga dat eerst eens uitzoeken. Luister eens goed naar popmuziek, klassieke muziek, jazz, rock of blues.. Er zijn namelijk een hoop verschillen! Zo wordt in popmuziek en rockmuziek vaak gezongen. Misschien heb je wel de ambitie om de nieuwe Adele te worden? ;-) Dan kun je gaan zingen. Of wil je liever een instrument gaan bespelen?

Veel gebruikte instrumenten in pop- en rockmuziek zijn keyboard, gitaarelektrisch gitaar en drums. Als je daarvan houdt, kun je het beste voor een van deze instrumenten kiezen. Soms hoor je ook weleens violen of celli, maar deze komen in deze muziekstijl iets minder vaak voor. Als je bijvoorbeeld kiest voor popmuziek, rockmuziek of jazzmuziek en iets beter kunt spelen, kun je later in een bandje gaan en wie weet optreden met je band.

Als je klassieke muziek mooi vindt dan kom je gauw bij strijkinstrumenten of blaasinstrumenten. Strijkinstrumenten zijn viool, altviool, cello, contrabas. Blaasinstrumenten zijn bijvoorbeeld klarinet, dwarsfluit, trompet of hoorn. Luister eens naar een orkest, daar zitten al deze instrumenten in!
Maar deze komen niet alleen voor in grotere maar ook in kleinere gezelschappen zoals bij een pianotrio. Een pianotrio bestaat uit alleen piano, viool en cello. Of een strijkkwartet met alleen maar strijkers: 2 violen, altviool en cello. Je hebt ook grotere ensembles zoals een kwintet of een sextet. Er is niks leukers dan samen muziek maken!

Bij jazz en blues hoor je vaak saxofoon, trompet, contrabas en drums. Of vind je muziek van de fanfare of harmonie leuker? Kies dan voor een blaasinstrument.

Karakter en klank van een instrument
Ieder instrument heeft een eigen karakter en klank. Het ene instrument is zangerig, het andere instrument is wat brommerig. Zo zijn strijkinstrumenten heel zangerig. Ze hebben een lange toon en je kunt er mooie lange melodieën op maken. Dan is het net alsof je aan het zingen bent op je instrument. Piano heeft dit ook, maar iets minder dan strijkinstrumenten. Een piano klinkt wel heel vol van toon omdat je heel veel toetsen tegelijk aan kunt slaan. Zo kun je op een piano zelfs een heel orkest nabootsen!

Hebben we het over blaasinstrumenten dan klinkt bijvoorbeeld een klarinet wat nasaal, maar heeft wel een warm karakter. Dat is ook zo bij een hobo. Een trompet en trombone hebben een wat schellere klank, dus daar moet je van houden. De hoorn heeft ook een heel warm en zangerig karakter en daar kun je ook mooie melodieën op maken.

Als je dus instrumenten gaat uitproberen let dan goed op de verschillen tussen de klank en het karakter van een instrument. Waar houd je van en wat past bij je? Probeer dan goed je gevoel te volgen.

Het sociale aspect
Veel mensen gaan een blaasinstrument bespelen omdat ze dan straks in een fanfare of harmonie kunnen. Dat is gezellig, je bent altijd samen en soms touren ze ook weleens door het land of zelfs het buitenland. Bij sommige fanfares of harmonieën speel je tijdens leuke evenementen zoals Koningsdag of Carnaval. Altijd gezelligheid dus!
Maar ook als je een strijk- of blaasinstrument bespeelt kun je in een orkest en ben je altijd samen met andere musici. Als je piano speelt, speel je doorgaans alleen of in kleinere ensembles, dus als je het leuk vindt om veel onder de mensen te zijn en samen met anderen muziek te maken dan kun je beter voor een strijk- of blaasinstrument kiezen.

Financieel en praktisch
Wat is je budget voor de aanschaf van een instrument? Heb je niet zo veel budget dan kun je het beste voor een keyboard, gitaar of blokfluit gaan. Als je wel veel budget hebt dan kun je meer kanten op. En niet geheel onbelangrijk, heb je wel ruimte in je woning voor een grote piano of marimba? Zo niet, dan is een viool of trompet natuurlijk wat handiger. Deze kun je bovendien altijd meenemen! En bovendien bestaat er tegenwoordig vaak de mogelijkheid om een duur instrument zoals een piano te huren. Vind je het na een tijdje niks? Dan lever je hem gewoon weer in!

Leeftijd
Veel mensen die al wat ouder zijn willen vaak toch nog een instrument leren bespelen. Maar de vraag is, als je de 70 gepasseerd bent, wat kun je fysiek dan nog aan? Je bent misschien wat minder krachtig in je armen. Tuba leren spelen is in dat geval niet zo handig omdat deze erg zwaar zijn. Viool is dan ook niet ideaal omdat dit niet de meest ergonomisch verantwoorde houding is voor je armen, nek en schouders. Dan kun je beter kiezen voor een piano of cello.

Cultuur
Sommige instrumenten passen meer bij de ene cultuur dan bij de andere. Zo is de djembé een typisch instrument Afrika en is de conga echt iets voor het Caribisch gebied. De didgeridoo heeft zijn oorsprong in Australië. Met welk land en cultuur heb je het meeste affiniteit? Daar kun je ook wellicht rekening mee houden.

De docent
Wat je ook niet moet vergeten bij instrumentkeuze is de docent. Het komt wel eens voor dat iemand een proefles gitaar heeft bij een gitaardocent en dat de leerling de docent helemaal niet leuk vindt.

We hopen dat we jou een beetje op weg hebben kunnen helpen met de keuze voor een instrument. Denk er goed over na, je kunt het tenslotte niet in één keer beslissen.
Soms kun je ook een instrument lenen bij een muziekwinkel, dus als je nog twijfelt dan is dit misschien een goede optie.

Ga terug